SENTIASA BERKESAN,SENTIASA SELAMAT,SENTIASA MESRA ALAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS

BAHAYA.!!!! OMEGA boleh MENGHAKIS..

Ujikaji Omega Guard dengan Styrofoam: Bahayakah Omega???

Lately ade timbul isu, kononnya Omega Guard ni bahaya untuk kesihatan dan tekak orang.

Macam mana isu ni boleh timbul?

Sebab ada yang buat ujikaji dan eksperimen sendiri.
Mereka pecahkan Omega Guard dan letak di cawan Styrofoam.
Apa yang berlaku?
Bahagian cawan yang terkena Omega Guard akan cair!

Tengok uji kaji ni..
>
>
>
>




 sebiji omega shaklee bersamaan 5 biji omega jenama X



 OMEGA yang sudah dipecahkan


Hasil Daripada omega guar Shaklee



Wah, takutnya!
Adakah ini bermakna Omega Guard ni boleh memcarikan anak tekak kita?


Sebelum saya jawap dengan detail, meh saya nk bagitahu

Belum pernah saya jumpa ada orang complaint kata tekak atau mulut dia cair atau terhakis atau luka atau calar dan seumpama dengannya selepas ambil Omega Guard

Saya dan suami ambil, anak saya siap kunyah-kunyah sebelum telan, tapi tkde ape pun.

Kenapa?

Kerana Omega Guard lansung tidak merbahaya kecuali lah tekak, mulut dan pembuluh darah anda diperbuat dari sytrofoam!


Jadi, kenapa pulak sytrofoam ni cair bila terkena Omega Guard Shaklee?

Omega Guard Shaklee ni adalah minyak ikan yang sangat tulen dan secara semulajadinya adalah pelarut yang organik. Semakin tinggi kadar hidrofobik minyak ikan itu atau dalam bahasa lain semakin tinggi kadar keterlarutan minyak ikan tersebut, makin pantaslah Styrofoam tersebut cair. Ini bukanlah disebabkan ade asid atau ada bahan kimia ke atau ada bahan terlarang yang digunakan.
Ni semata-mata disebabkan minyak ikan tu 'melarutkan'.

Sesiapa yang belajar kimia kat Universiti tu ade lah belajar rasanya (saya bukan bidang sains)

Apa juga bahan atau benda yang ada Polarity Attraction die akan sama melarut.
Macam kes ni,  Omega Guard mempunyai kutub yang sama dengan poleterin dan styrofoam. Jadi, polisterin dan syrofoam ini akan cair la bila kena ikan.

Macam kita letak air atas garam, garam tu cair lah kan.
Jadi, adakah bermakna air tu bahaya kalau kita minum?


Jeng jeng jeng

Oh, ade pulak lagi yang menyoal,

Abis tu saya tapau ikan tu dalam polesterin elok aje bekas tu, tak cair pun???

Jawapan: Sebab itu ikan, bukannya minyak ikan!

Kalau nk dapat minyak ikan yang tulen khasiatnye, bukan just goreng aje seekor ikan dah dapat EPA, DHA dll dik non! Banyak proses nye sampailah die menjadi minyak ikan.

Dan paling penting, bukan semua yang kt pasaran tu original ye
Banyak lagi yang sintetik atau separuh sintetik




SOALA-SOALAN LAIN???

Anda menjadi semakin takut??? Hanya 1 biji sahaja sudah boleh tembus??? Macam asid la pulak boleh menghakis ni.. Alamak habis lah usus....
Sebenarnya kenapa ini berlaku dan adakah ianya betul-betul ‘menghakis?’ Benarkah ianya berlaku disebabkan tindakan kimia atau chemical reaction?
Fahami konsep ni:
Polisterin ialah non-polar polimer dan fish oil pula adalah non-polar liquid. Hampir semua jenis minyak, termasuk minyak ikan boleh melarutkan polisterin dari bentuk solid-liquid. Proses ini bukannya ‘chemical reaction’ ianya sekadar solvent-type action.Contohnya lah..macam kita larutkan gula dalam air..bukan tindakbalas kimia pun..dan makin panas, makin cepatlah ia larut..sebab tu jugaklah kalau experiement kat atas tadi dibuat dengan air suam, lagi lambatlah kesannya..kalau air panas, cepat lah kesannya..
Jadi, dalam hal ini, minyak ikan adalah non polar solvent yang boleh melarutkan non polar polymer. Itu sahaja..
Adakah ianya berbahaya?
Tak bahaya ya..sebab ianya bukan chemical reaction pun..Lagi pun tubuh kita bukan non polar polimer hehe
Tapi kenapa yang sebelah kanan tu tak melarutkan polisterin tu sedangkan itu pun minyak ikan juga?
Ok, disini penjelasannya bergantung kepada seasli mana minyak ikan tersebut..or how pure the fish oil is.
Lazimnya minyak ikan biasa hanya melalui proses penyulingan untuk menyingkirkan  bendasing (impurities) dan mengasingkan minyak ikan dari ikan tersebut. Dengan proses yang ringkas ini, minyak ikan yang diperolehi pastinya kurang berkualiti kerana lemak tepu masih ada dan belum disingkirkan dan minyak ikan pada peringkat ini masih dalam bentukkompleks, dan pastinya sukar diserap oleh badan.  

Sebab itulah ianya mengambil masa yang lama untuk melarutkan polimer tadi walaupun pada suhu yang tinggi.
Berbeza dengan minyak ikan yang berkualiti tinggi, minyak ikan ini melalui prosespenyulingan kedua atau berperingkat untuk menyingkirkan lemak tepu dan lemak selain Omega-3 fat. Proses ini sangat penting kerana melalui proses inilah bendasing seperti merkuri dan logam berat (mercury and heavy metal..bukan rock band tu ye) daripada ikan. (ini yang kalau kita terlalu banyak ikan, kita bukan shj dapat omega, merkuri semua sekali masuk kedalam sistem badan..sebab tu disyorkan ambil supplement)
Minyak ikan ini berada dalam bentuk yang lebih ringkas, asli, dan tinggi dengan Omega 3..dan tindakbalasnya pun lebih cepat. Sebab tu cawan belah kiri tadi cepat terlarut..
Ringkasnya, lebih pure minyak ikan tu lebih cepat tindakbalasnya.
Ok bab2 hakis menghakis tadi dah clear kan? Nak go details boleh..tapi nanti kena keluar chemical bond lah chemical fomula la..pening nanti semua orang..so itu yang adaa dapat ringkaskan lah.
Bagaimana dengan Shaklee omega guard? 
Kalau tengok gambar kat atas tadi memang tembus lah pinggan tu..Tapi jangan risau, itu membuktikan yang omega Shaklee ni solvent yang bagus dan pure..Betul ke pure? Nantikan saya upload video..(penyulingan bukan dua tapi tripple molecular distillation!)




nak cari omega, cari yang penuh dengan omega, bukan lemak ikan ya...





Jadi, anda lihatlah sendiri perbezaan Omega Guard Shaklee dengan Omega jenama lain. Hanya sebiji, sudah nampak kesannya. Mahal? Anda nilai lah sendiri. Kalu jenama yang lain murah, tp lambat kesan positif kita perol./ehi. Murah tetapi kandungan omega-3 untuk setiap biji adalah sedikit berbanding Omega Guard Shaklee.


BULAN NI MASIH LAGI PROMO OMEGA!!!

JOM DAPATKAN SEKARANG...

nak tahu khasiat lain Omega guard shaklee yang berbaloi-baloi???

klik sini



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Ulasan