SENTIASA BERKESAN,SENTIASA SELAMAT,SENTIASA MESRA ALAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS

TIPS MENJAGAAN LUKA BERSALIN


Selepas bersalin, satu perkara ngeri yang perlu para ibu tempuhi iaitu  menahan sakit  jahitan akibat koyakan  di tempat keluarnya bayi,   sama ada kelahiran secara normal  (episiotomy) atau caesar. besar atau kecil koyakkanya semuanya bergantung pada beberapa faktor.

Apa yang menyebabkan terjadinya koyakkan ini?


Hanya satu dari 100 orang ibu yang melahirkan secara vagina mengalami koyakkan darjah ke-3 atau ke-4. Antara ibu-ibu yanglebih cenderung mengalami koyakkan parah ini adalah:

·       *  *Melahirkan anak sulung
·         *Bayi dalam posisi belakang-menghadapi -belakang.
  *Berat bayi melebihi 4 kg(8 paun 3 aun)
·    * Bayi dilahirkan dengan bantuan forsep.
Kebiasaan anak sulung memang banyak kene jahit jadi penjagaannya pun harus rapi...nak luka cepat sembuh banyakkan makan sup ikan haruan. Selain itu tips ini juga dapat membantu ibu di luar sana.

 Tips-tips pemulihan luka bersalin:
·         1-Tukarlah pad dengan kerap
·         2-Melakukan senaman lantai pelvis.
·         3-Dedahkan jahitan pada udara sekurang-kurangnya 10 minit.
·         4-Minum air banyak dan makan makanan yang kaya serat. Elak daripada sembelit.
·         5- Letakkan pad gel sejuk,beg kecil ais atau kacang pea beku pada perineum.untuk melindungi kulit yang lembut itu ,balutkan beg ais dengan kain bersih dahulu. (boleh dapatkan di farmasi)
·   6-    boleh juga cuci dengan air tawas untuk mempercepatkan luka kering.
·   7-   Ambil pil penghilang kesakitan. AWAS ianya haruslah mendapat nasihat doctor jika ibu menyusui anak.


Selain usaha-usaha menyembuhkan di luaran, namun luka dibahagian dalam juga perlu diambil perhatian.untuk memberi kesembuhan secara total luar dan dalam Ramai yang mengambil mudah tentang kepentingan zinc untuk penyembuhan luka.



Berikut antara makanan yang mempunyai zink:
  • Daging:
    •  
  • Makanan laut
  • Produk tenusu:

  • Biji-bijian dan kekacang:

Badan kita tidak menghasilkan zinc 
.Zink hanya boleh didapati daripada makanan atau makanan tambahan. Saya ambik Zink complex untuk mendapatkan Zinc yang tinggi..  

Mengapa Zinc complex sangat penting untuk ibu  selepas melahirkan?

Khasiat zinc Complexs




Apa beza Zinkc complex Shaklee dengan zinc

  lain?
  • Dirumus daripada zinc glukonat semulajadi yang bergabung dengan nutrien semulajadi seperti kalsium dan serbuk alfalfa untuk menghasilkan zinc yang mudah diserap oleh tubuh.
  • sesuai untuk pengambilan jangka panjang
  • berkesan dalam mengeluarkan logam toksin seperti kadmium dan plumbum daripada tubuh 


Walaupun luka dah sembuh ibu perlu meneruskan makan zinc tu. Untuk apa?



Pernah dengar tak, ibu lepas bersalin mesti akan keguguran rambut ?orang dulu-dulu cakap, kalau baby dah pandai main buih mesti rambut ibu gugur. 

 

 ha, camnih baby main buih kat mulut dia.

Sebenarnya, mitos je tu hanya kebetulan kita perlu faham, hormon (dalam darah) yang berubah setelah bayi dilahirkan menyebabkan keguguran rambut. 


 Jadi selepas luka sudah sembuh, saya masih teruskan makan zink complex ni, untuk mengurangkan keguguran rambut. Plus set Pantang SHAKLEE.

Info lanjut hubungi 0136240955 
dapatkan harga istimewa dan konsultasi percuma untuk anda,




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Ulasan