SENTIASA BERKESAN,SENTIASA SELAMAT,SENTIASA MESRA ALAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS

Bagaimana cara memperbanyakkan susu ibu?



 
Semua ibu-ibu bercita-cita nak menyusukan anak secara ekslusif sampai 2 tahun,seperti mana dalam ayat al-Quran menjelaskan tempoh yang paling paling sesuai dan ideal untuk kebaikan bayi.

Tafsiran sebegini dinyatakan oleh kumpulan ulama-ulama al-Azhar di dalam kitab tafsir ‘Tafsir al-Muntakhab fi Tafsir al-Quran al-Karim’ dalam mentafsirkan ayat 233 surah al-Baqarah:

وعلى الأمهات أن يقمن بإرضاع أولادهن مدة عامين تامين مراعاة لمصلحة الطفل
Para ibu hendaklah menyusu anaknya selama dua tahun yang lengkap untuk menjaga kemaslahatan bayi”.

 Tapi kadang-kadang ramai ibu-ibu diuji pelbagai masalah, masa, kerja dan lain-lain.

Termasuklah saya, anak pertama saya terpaksa stop menyusu umurnya 6 bulan disebabkan saya perlu bertugas jauh ke sarawak, jadi saya terpaksa tinggalkan bersama neneknya di kampung.trauma rasanya...stok susu pun xde. xpernah ajar susu botol pun, tapi tawakal je..

Baby kedua ni, saya tekad, mahu susukan anak saya sepenuhnya sampailah umur 2 tahun, insyaallah, kita berusaha dan selebihnya kita bertawakal pada Allah.


 Apa yang patut anda lakukan untuk maintain susu anda atau untuk meningkatkan penghasilan susu anda ?..
ini jawapan nye.



kat sini saya nak kongsikan tips-tips untuk perbanyakkan susu ibu:
  1. pam yang konsisten..pam setiap 3/4 jam setiap hari dengan waktu masa yang konsisten
  2. pam di tempat kerja 3 kali dan sampai  di rumah sambung menyusukan terus kepada bby.
  3. lakukan power pumping 2 kali seminggu (saya pam sebelum tidur)
  4. lakukan tandem (sebelah menyusukn terus baby, sebelah lagi pam)
  5. minum air sekurang-kurangnye 3 liter sehari
  6. jaga pemakanan dan minuman disamping saya mengambil suplement penggalak susu dan suplement degan tujuan tahap kesihatan saya sentiasa optimum
  7. berdoa dan mengamalkan zikir 'ya Matin'
  8. istiqamah
  9. jaga emosi, jagan stress..
kita bersusaha dan bertawakal
Apa yang penting untuk ibu-ibu diluar sana, adalah mind set.

saya ikhtiar guna set penyusuan ini, disamping mengamalkan tips di atas, Alhamdulillah banyak membantu.

Walaupunbegitu  ingin menegaskan bahawa set penyusuan ini BUKAN SET BANYAKAN susu ibu..tetapi pengalak penghasilan susu ibu disamping keinginan si ibu  BERUSAHA utuk membanyakan susu ibu..

Saya bukan menjual semata utk keuntungan tetapi lebih kepada perkongsian pengalaman perbezaan anak pertama (tanpa shaklee) dan anak ke dua (menggunakan shaklee)




untuk keterangan lanjut berkenaan penysuan ibu.
boleh hubungi saya 013-6240955







  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Ulasan