SENTIASA BERKESAN,SENTIASA SELAMAT,SENTIASA MESRA ALAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
RSS

1001 kelebihan Alfalfa

Sebelum tu jom kita kenali apa itu alfalfa

pernah tengok pokok alfalfa?

 



Alfalfa adalah tumbuhan yang dikenali sebaga raja segala tumbuhan kerana 1001 khasiatnya yang diperakui sejak berkurun lama. Berakar panjang kebawah yang boleh menyerap banyak zat makanan yang jauh ke dalam tanah. Kaya dengan mineral,vitamin dan mnegandungi asid organik,asid amino bebas, bukan protein asid amino dan lain-lain lah....


Alfalfa ni bertindak sebagai anti bakteria,antivirus dan antiseptik dalam perubatan dan berupaya membuang toksin dalam badan secara semula  jadi.
Khasiatnya boleh didapati dari daun,pucik dan benih itu sendiri, best kan, semua bahagian daripada pokok dapat dimanfaatkan dengan baik sekali.


ok... kembali kepada kelebihan alfalfa
saya makan alfalfa ni, tu yang saya nak share kebaikan dia.

lepas bersalin second baby saya try ambik alfalfa, ya Allah susu mencurah-curah, saya terpaksa stop dlu,sebab terlampau banyak sangat. terpaksa kene pump,Alhamdllah banyak sangat 5oz sebelah sahaja. al-maklum dalam pantang sedia maklum memang susu banyak, di tambah pulak dengan alfalfa, basah-basah baju dengan susu.

sekarang bulan puasa, baby pun dah nak masuk 3 bulan, so saya try makan alfalfa kembali, alhamdulillah, baby xlapar, ibu pun xletih walaupun baby kerap menyusu.

Psssss..... niat saya makan alfalfa untuk tambah susu badan, xsangka bonus dapat kebihan lain, suami puji melambung-lambung.. sesuai sangatla untuk wanita lepas bersalin.

jom kita jeling-jeling apa kelebihan alfalfa.




nk try, boleh call/whatapp :013-6240955

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apa beza shaklee dengan vitamin lain?

 


 

kembali kepada prinsip asas shaklee:
- Selamat
-berkesan

-mesra alam



YA!! vitamin Shaklee adalah semulajadi, asli, tanpa bahan pewarna tambahan, tanpa pengawet, tanpa perasa.



 Perasan x dalam dalam produk shaklee xde silika gel yang selalu letak kat kasut tu?
tahu apa itu silika gel? 

Fungsi silika gel ini diletak adalah untuk mengelakkan vitamin tersebut daripada dirosakkan oleh wap air yang mungkin boleh terperangkap dalam botol. Sebab tu jika kita lihat dalam kotak-kotak kasut kulit atau dalam beg-beg kulit ada silika gel ni untuk menyerap lembapan bagi mengelakkan pertumbuhan kulat atau merosakkan barang tersebut. Sepatutnya silika gel ini tidak patut berada dalam makanan tambahan khususnya vitamin kerana kalau adanya silika gel, vitamin itu adalah dalam golongan sintetik.
 

Keserasian dengan badan
 
Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.




Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik. Kebanyakan vitamin sintetik memberi kesan yang kurang bermanfaat, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.

 

Harga
 
ada yang kata mahal la shaklee ni..kenapa ya? Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan semulajadi yang kebanyakannya memerlukan kos bahan yang lebih tinggi. Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.



Kesan kepada tubuh badan

Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.


Kandungan ESP yang memberi protin kepada tubuh badab dan menyebabkan kita kurang berasa lapar


Kesan jangka panjang

 
Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).

Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.





Pendek kata, perbandingan antara vitamin natural dengan vitamin sintetik adalah umpama bunga hidup dengan bunga plastik. Bunga plastik itu memang lebih mudah, murah, dan tahan lama. Tapi keunggulan bunga hidup tidak dapat ditandingi, walau macamana ‘nampak asli’ bunga plastik tersebut.


Jadi apa kata anda beralih kepada vitamin semulajadi kerana sudah terbukti dapat memelihara kesihatan optimum yang berpanjangan untuk anda dan orang tersayang.

Bagi anda yang ingin lebih tahu khasiat Shaklee dengan lebih lanjut boleh hubungi saya di:
fb: shaklee mampu milik
call/whatapp: 013-6240955

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Bersalin normal selepas scesear

Macam tidak percaya je kan.

Selalu dengar kalau first dah scesar second keberangkalian bersalin normal amat rendah.

Mcm xpercaya je first mengandung mcm-macam penyakit ada, mulanya darah rendah, dihujung-hujung bulan darah tinggi pulak, tu yang terpaksa bersalin awal, 36 minggu masuk wad,37 paksa bersalin (induce)

Second preggy saya tekat, ikhtiar macam-macam cara, xnak sejarah lama berulang lagi ( berada di bilik pembedahan)..Tapi saya tidak putus asa, masuk bulan ke 5, saya mula mencari dan mencari, awal bulan tu TERPAKSA makan ubat hospital, walaupun mesti muntah-muntah.
sehinggalah ada kawan rekemen shaklee ni, masa tu bajet kurang cukup, saya try ambik vitalea+ B-complex dan ostemetrix..

 Alhamdulillah syukur setiap bulan check up Hb cantik, xde masalah darah rendah ke darah tinggi ke. sampailah minggu ke 40, saya dapat lahirkan anak secara normal.

Dalam pantang, ubat shaklee xhabis, saya xrisau, coz set berpantang pun boleh sambung shaklee cuma tambah zink complex ( mempercepatkan luka bersalin sembuh+ kurangkan rmabut gugur) dan Alfalfa ( tambah susu+ kacip fatimah), ha nampak dah bajet kat situ kan..

Ramai kata shaklee ni mahal, tp bila saya kira-kira harga mcamtu untuk mkan selama3 bulan dan nampak kesanya, sangat berbaloi-baloi...

jadi tanpa segan silu saya pun join shaklee sebab saya pun pelanggan tetap. mana nak dapat shaklee ni?

call/msg/whatapp: 013-6240955
fb: shaklee mampu milik.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kekurangan susu badan bulan puasa?

Bulan puasa bukan penghalang untuk meyusukan anak

tak percaya?
saya sudah mencubanya..
Alhamdulillah nampak kesanya, badan pun tidak letih walaupun anak kerap meyusu.

sejak saya ambik Alfalfa+ esp+ ostemetrix, ramai yang tegur jeragat saya semakin berkurangan, wow, bonus tu..niat nak tambah susu badan dapat bonus untuk kulit sekali...banyak khasiatnye untuk wanita dan ibu-ibu diluar sana..

saya berani rekemen sebab saya dah nampak hasilnya..

jom whatapp: 013-6240955
free konsultion secara berterusan..




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS